Go Click!

Thursday, February 23, 2012

10 TENTANG KELAHIRAN

  1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh (EDD) mereka. Kebanyakan lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.
  2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.
  3. Purata dara yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.
  4. 80% wanita mengalami sindrom "baby blues" semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.
  5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.
  6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 patah yang dipatahkan serentak.
  7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, maka tercatatlah pahala jihad baginya. 
  8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.
  9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.
  10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

affan n his satay



video

Friday, February 17, 2012

8 ganjaran Isteri Solehah


  1. "Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun."
  2. "Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah."
  3. "Mandi junub isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 kor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin."
  4. "Apabila isteri hamil ia dicatatkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad."
  5. "Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)."
  6. "Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya."
  7. "Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha,nescaya is dimasukkan ke dalam syurga." (Hadis Riwayat tarmizi)
  8. "Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya,berpuasa pada bulan Ramadhan,menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia ke syurga dari mana-mana pintu yang ia suka."
  9.  
    DAN INGATLAH WANITA,SEMUA ITU TERANGKUM DALAM SUATU PERKATAAN IAITU "TAAT"
     
    (Hadis Riwayat ANAS BIN MALIK)


    (kalendar cina) kite manusia hanya mampu merancang..

    kalo yg kenal aku ker mesti dah tau dh perancangan aku untuk tahun ni.ehem-ehem sssshhhhh rahsie rumah tangga..hehe..yela mane taknye aku punyela duk heboh ngan kawan2 aku yg aku nak pregnant tahun nih..bak kate farah kalo bole nak masukkan dalam buletin utama ekekke..bukan ape aku suke nak bgtau coz skit sebanyak dapatlah diorang bermurah hati nak mendoakan aku semoga dapat bagi affan adik dalam tahun depan..aminnn

    bile bercakap pasal adik affan nih..aku tringin sangat nak anak pempuan.kalaulah dapat sepasang alhamdulillah..hehe verangan tak sudah aku nih.hehe tapi bukan aku sorang je berangan.husband,mak n abah sume nk aku kalo bole dpt baby girl plak.sebabnye mungkin dh jenuh dgn si bujang aku sorang nih.lasaknye ya tuhannn.huhhhh tak tau la nk cakap kan..

    borak punye borak..baca punye bace segala tips..rmai yg suggest kan aku follow kalendar cina nih..rmai gak yg dah try rupeye..BUT!!kita nih hamba padaNYA segalanya kita kene serahkan padaNYA.kita just bole merancang dan ikhtiar..tapi bila tak berjaya kita tak bole nak give up atau salahkan takdir.tu maknenye kite tak reti nak bersyukur.as long anak dilahirkan itu sempurna dah cukup besar anugerah tuhan bagi tu kan??

    so sape yang tak sabar nak share kalendar nih..hands up!!hehehe


    ok now cara nak apply bende nih ye ekekekeke...(kalo x clear korang zoom la eh @ tukar ke large size)

    1. tengok kat garis umur korang yg 18-45 tu kan??so,korang tentukan umur korang sendiri eh..cam aku tahun ni 28 ok :)
    2. then,tengok je korang nak baby girl ke boboy..kalo girl refer kat f(female).kalo boy refer kat m(male) ye..
    3. ok aku bagi contoh ye..tahun ni aku 28..n kalau aku aim girl aku kene pilih feb,april,mei,jun,nov . december only.!pilih ape??pilih time nk OT la pe lagi huahahhaha

    so,yang baik hanya dari Allah..yang buruk dari aku.selamat mencuba ye...

    Tuesday, December 6, 2011

    dorm mate yg slamat melahirkan 2nd baby!

    bru dpt gud news dari fara kat pesbuk.efah dh deliver baby pagi td.kesian kt die yg beriye sgt nk tr normal delivery tp xtau la kli nih complication die ape plak kne c-zer 2nd time..

    alhamdulillah both baby n mom slamat dh..cpt2 la blk n uplod pic adik irfan..emm aku yg duk memikir nk bagi ape utk newborn.emm slingbag jela sbb fara pon aku terfikir nk bg slingbag..hopefully diorg happy n harapnye slingbag tu bergune sgt utk si newly parent n 2nd baby efah..haahaha

    happy kat kengkawan aku tu!!!x sabar nk dgr news dari farah plak!

    Wednesday, November 9, 2011

    New Update

    Hello Jelitalian's !!


    Let's check out new updates on BFF In Style yaw :)


    - Top
    - Shawl
    - Belt


    Love,

    Monday, October 31, 2011

    Ingat tunaikan Haji macam Shopping kat paris kerr??!

    salam..

    Baru je lepas tgk news @ tv3 tibe-tibe hado plak si katek muncol nak perform Haji katenye!!

    BUT BUT BUT

    Still si katek like dat!!shamed on youu!!

    tak tau agame ke ape.hello!u are the 'somebody' wifey hokey!!cetek sgt ke ilmu agame ko sampai bergaye begitu bagai nak perform haji.

    konon tak hipokrit ke hape..btul-btul tak paham la aku ngan minah sorg nih..

    aku masih tak kesah lagi kalau ko nak lilit whatever tdung style like yuna ke hana tajima ke..tapi kalo cenggini punye gaye haiyoo aku tepuk dahi la ngan ko.buat dose aku bercakap jer huh!!!

    I really hope they know where they go..go there with the true intention and sincerity.That's RUMAH ALLAH SWT they are going to.

    pfftttttttttttt.............


    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...